ЗАГОНЕТКА МОСТА

Уобичајен

Да ли можете да решите загонетку моста?

Прихватање стажирања у лабораторији на удаљеној планини можда и није баш најбоља идеја. Ни повлачење ручице са костурском главом само да бисте виделу њену сврху вероватно није била најпаметнија идеја, али сада нема времена за жаљење, јер треба да побегнете од зомбија мутаната.

Са вама су: домар, лабораторијски помоћник и стари професор. Имате предност, али само је један пут ка безбедности – преко старог моста од конопца који се простире преко огромне клисуре. Можете да претрчите преко њега за минут, док лабораторијском помоћнику треба два минута. Домар је нешто спорији и треба му пет минута, а професору треба читавих 10 минута, док се држи за ужад приликом сваког корака који направи. Према професоровим прорачунима, зомбији ће вас сустићи за само 17 минута, па имате само толико времена да све пребаците преко и пресечете ужад. Нажалост, мост може да издржи тежину само два човека истовремено. Да ствари буду још горе, толико је мрачно да једва видите, а стара лампа коју сте успут зграбили осветљава мајушно подручје.

Можете ли да смислите начин да сви побегну на време?

Сетите се – више од две особе не може да прелази мост, свако ко прелази мора да држи лампу, или да стоји одмах поред ње, а било ко од вас може безбедно да сачека у мраку на било којој страни литице. Као најважније, сви морају да се безбедно пребаце пре него што зомбији стигну. У супротном, први зомбији би могли закорачити на мост док су људи још увек на њему.

Коначно, овде не можете да користите трикове. Не можете да се пребаците ужетом, користите мост као сплав или да се спријатељите са зомбијима.

Ако желите сами да схватите, немојте да читате решење које је испод видео снимка.

РЕШЕЊЕ:

Испочетка се може чинити да, без обзира шта радили, увек вам фали минута или две, али постоји начин. Кључ је у томе да се губитак времена због двојице најспоријих  сведе на минимум, тако што ће прећи заједно. Пошто треба пар пута да се врате са лампом, желећете да имате најбрже људе који ће то урадити.

Тако, ви и лабораторијски помоћник брзо претрчите преко са лампом, иако морате мало да успорите да бисте ушли укорак с њом. После 2 минута, обоје сте прешли, а ви, као најбржи, отрчите назад са лампом. Прошло је само 3 минута. Добро је за сада. Сада наилази тежак део. Професор и домар узимају лампу и прелазе заједно. За ово им треба 10 минута, пошто домар мора да успори због старог професора који мрмља све време да вероватно није требало да зомбијима да ноћни вид. Док они пређу остаје још само 4 минута, а ви сте и даље заглављени на погрешној страни моста, али сетите се, лабораторијски помоћник чека на другој страни, а она је друга по брзини у групи. Значи, она ће зграбити лампу из професорових руку и отрчати натраг до вас. Сада, са само 2 преостала минута, вас двоје прелазите по последњи пут. У тренутку када закорачите на удаљену страну литице, сечете конопац и урушавате мост иза вас, баш у правом тренутку.

Можда ћете се следећег лета једноставно држати библиотеке.  

Извор: 

https://ed.ted.com/lessons/can-you-solve-the-bridge-riddle-alex-gendler
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s