ТАКМИЧЕЊЕ „УПАЛИ ЛАМПИЦУ“

Уобичајен

Ученици Основне школе „Бранко Радичевић“ у Шиду освојили су ДРУГО МЕСТО на такмичењу „Упали лампицу“. Такмичење је реализовао Природно-математички факултет у Новом Саду уз подршку Центра за промоцију науке.

Циљ такмичења “Упали лампицу” је да млади људи кроз узбудљив задатак прављења Руб Голдбергове машине “Ланчане реакције” коју покрећу серије физичких реакција, покажу своју креативност и тимски дух.

Ученици су направили машину која од покретања прве реакције па све до завршетка последње ради без људске интервенције. За изградњу машине, ученици су искористили своју креативност и познавање основних физичких принципа. Крајњи циљ је да се упали лампица!

На видео снимку је приказана Руб Голдбергова машина коју су склопили ученици ОШ „Бранко Радичевић“ из Шида. Погледајте ВИДЕО СНИМАК.

Ученици: Јована Божић, Миа Крмек, Сара Лилић, Дуња Колар, Вук Пршић, Милош Пешти и Анђела Голуб, саставили су Руб голдбергову машину и снимак послали на такмичење. 

Ученике је организовала наставница математике Горана Гњидић у сарадњи са Небојшом Чикарићем,  професором стручних предмета у Техничкој школи „Никола Тесла“ Шид.

На Фестивалу науке и образовања у Новом Саду, 8. маја 2016. године, ученицима је уручена плакета, као и појединачне награде за сваког члана екипе – селфи стик и мајица, а награда за школу ће бити свечано уручена на Дану ПМФ-а.

Погледајте ВИДЕО СНИМАК са проглашења победника.

Погледајте ВИДЕО СНИМАК дела Руб Голдбергове машине коју су ученици приказали посетиоцима Фестивала науке и образовања у Новом Саду.

У медијима:
ЧЛАНАК објављен у СРЕМСКИМ НОВИНАМА, 25.маја 2016. године, број 2882, (24. страна) (PDF издање)

ВИДЕО СНИМАК емитован на Радио-телевизији „КОПЕРНИКУС“ о победницима такмичења.

25.04.2017. године екипи „Бранко“ уручена је новчана награда од 20 000 динара. Чланови екипе су одлучили да новчана средства усмере на опремање математичког кабинета – куповину беле табле и потребног прибора за геометрију.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s