КУРТА

Уобичајен

Курта – механички калкулатор

Курта је био најбољи доступан преносиви калкулатор до 70-их година, када су масовно почели да се производе електронски калкулатори.

kurta

Патент је замишљен од стране Curtа Herzstarkа 1930. године у Бечу, а касније је допуњен и сврстан у немачке Рајх патенте (немачке националне патенте). Рад Curta Herzstarka, прекинут је 1938. године, када су нацисти њега и његову компанију приморали да се концентришу на производњу мерних инструмената за немачку војску. Касније је настављено са производњом.

Курта је механички калкулатор помоћу којег је могло да се, како сабира и одузима, тако и множи и дели и врше многе друге операције. Цифре су се уносиле на клизачима са бочне стране, а окретањем бројача резултат се појављивао на врху.

Curtadsasm

Због свог специфичног облика, са ручицом за окретање, курта је позната и као „млин за бибер“ или „математичка граната“, због своје сличности са одређеном врстом ручне бомбе.

Курта тип I, која је тежила око 230 грама, је продата за 125$, а тип II за 175$. Данас се курта може купити у многим интернет продавницама, а његова цена достиже висину и до 2000$.

Само 3% произведених инструмената је враћено у фабрику на поправку, међу којима је мали број купаца вратио курту у једном комаду, јер је већина покушавала да га растави, међутим, то је веома компликовано.

Погледајте принцип рада:

Извор:
https://en.wikipedia.org/wiki/Curta
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s