КАКО СМО ДОБИЛИ БРОЈ КОЈИ ОЗНАЧАВА – НИШТА?

Уобичајен

 Како је овај једноставан број, који означава ништа али компликује многе ствари, стигао у Европу?

нула2

Сама реч „нула“ потиче из времена пре рађања исламске религије, а у арапском је значила „празан.“

У Египту се у текстовима обележавала као „нфр“ („лепо“), а користила се да означи основни ниво пирамиде . Вавилонски математичари нису користили нулу у правом смислу речи, зато што се овај број није користио самостално, нити као крајња цифра, па су се бројеви разликовали само по контексту. Стари Грци нису нулу посматрали као број, а чувено филозофско питање „Како ништа може бити нешто“ подстакло је многе теорије.

Нула, каква постоји данас, стигла је са Запада око 1200. године, и то преко италијанског математичара Фибоначија (Леонардо из Пизе) који је донео ову цифру заједно са осталим арапским цифрама пре повратку из Африке. Међутим, историја нуле, као концепта и броја, допире дубоко у историју, толико дубоко да је и њено порекло недефинисано.

„Постоји минимум два ‘открића’ нуле“, каже Чарлс Сејфи, аутор књиге „Нула: Биографија опасне идеје“. „Ова нула коју имамо дошла је од Фертила Крашента.“

Оригинална идеја је постојала у Вавилону између 400. и 300. године пре нове ере, пре него што се развила у Индији, одакле је путовала ка северној Африци и Фибоначију и, на крају, из Италије стигла у Европу.

Nula1

На почетку, нула је служила само као „чувар места“ – као начин да разликујемо јединицу од десетице и десетицу од стотине. „Али то није потпуни капацитет овог броја. Нула је број за себе“, каже Сејфи. Ништа је добило свој број у Индији у петом веку, према мишљењу Роберта Каплана, аутора „Ништа које јесте: Природна историја нуле“. „Чак ни тада нула није добила пуно држављанству у држави бројева,“ каже Каплан. Многе културе су избегавале да прихвате концепт нуле, јер је за многе имала значење црне магије, у симболичком смислу. Нула је постојала и у Новом свету, у култури племена Маје, и то у првим вековима нове ере. „Претпостављам да је ово најблиставији пример стварања нуле од почетка,“ каже Каплан. Такође, сматра да се нула појавила и раније код Сумерана који су је користили, а обележавање празних колона. Ипак, Сејфи не сматра да је нула била у употреби пре нове ере. „У неким белешкама које сам читао постоје наговештаји да је нула већ била у употреби. Многи истражују порекло овог броја, али нико се не придржава једне теорије у потпуности.“

Извор:

http://www.nationalgeographic.rs
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s