РЕШЕЊА МОЗГАЛИЦА

Уобичајен

1. Хирург

Решење: Хирург навуче оба пара на руке и оперише првог пацијента. Сада су заражени унутрашњи део првог пара који је навучен и спољашњи део другог пара.

Скине горњи пар и оперише другог пацијента. Сада су заражени унутрашњи и спољашњи део првог пара рукавица и спољашњи део другог пара.

Навуче поново други пар који је претходно скинуо, али их преврати и оперише трећег пацијента. Унутрашњи део је заражен, али остаје на његовим рукама па се вирус не може пренети на пацијенте.

2. Пустолов и људождери

Решење: Рекао им је: „Ви ћете ме испећи“. Када су то саопштили поглавици он је рекао: “Спремајте ражањ”. Међутим тада је врач рекао: “Ако га испечемо, онда је он рекао истину, а то значи да треба да га скувамо”. Тада поглавица нареди: “Спремајте казан да га кувамо!”, али врач се поново огласи: “Станите! Ако га скувамо, онда је он рекао лаж јер га нисмо испекли, то значи да треба да га печемо, али ако га печемо онда је то истина… Не можемо да урадимо ни једно ни друго јер у оба случаја кршимо своје обећање! Надмудрио нас је, пустите га!”.

3. Близанци

Решење: Питање које је путник поставио једном од браће је: “Шта би рекао твој брат, који је прави пут?”. Након тога путник би се упутио на супротну страну од оне на коју га је упутио један од близанаца.

Објашњење је следеће: Ако пита брата који говори истину, он би рекао истину о томе шта би рекао његов брат лажов, односно погрешан пут, а ако би питао брата који говори само лаж, он би рекао лаж о томе шта би његов искрени брат рекао, тј. погрешан пут. Због тога путник бира супротан пут и одлази тамо где се запутио.

4. Шешири

Решење: Слепац је слушао одговоре друга два затвореника и на основу њихових одговора дошао до закључка који је шешир на његовој глави. Када је први затвореник рекао да не зна, закључио је да сигурно није видео два црвена шешира, јер да их је видео знао би да је на његовој глави бели (јер од укупно 5 шешира, 2 су црвена). Слепац је закључио да је први могао да види или 2 бела или црвени и бели.

Други затвореник је чуо одговор првог, па је и он знао шта је видео први затвореник. Слепац се водио логиком да је други затвореник могао да одговори шта има на глави једино ако је на слепцу видео црвени шешир, јер ако је један црвени, онда други који види сигурно мора бити бели (узима у обзир да први види 2 црвена или црвени и бели). Ако је други затвореник на слепцу видео бели шешир, онда је на његовој глави могао бити и црвени и бели, јер први затвореник у оба случаја не може да зна који шешир је на његовој глави.

Вођен овом логиком слепац закључује да је на његовој глави бели шешир!

5. Трка камила

Решење: Јахачи су се договорили да замене камиле. У том случају свако се трудио да са туђом камилом стигне пре него што то учини његова камила.

6. Јато гусака

Решење: Решењем се долази кроз једначину:

x + x + x/2 + x/4 + 1=100 / помножимо целу једначину са 4 4x + 4x + 2x + x + 4 = 400 11x + 4 = 400 11x = 400 – 4 11x = 396 x = 396/11 x = 36 Дакле, одговор је 36 гусака.

7. Кугле

Решење: Узмите 6 кугли, а преостале две ставите са стране. Ових 6 кугли ставите на вагу, 3 на један тас, а 3 на други. Ако су тасови у равнотежи, тешка кугла је једна од две које сте оставили са стране. Мерењем те две одредићете која је кугла најтежа.

Уколико један од тасова са 3 кугле превагне, значи да је тежа кугла међу те 3. У том случају узимамо те 3 кугле, једну ставимо по страни, а остале две ставимо на сваки тас по једну. Уколико једна од њих превагне открили смо која је кугла тежа од осталих. Уколико су у равнотежи, кугла коју смо оставили по страни је кугла која је тежа од осталих.

8. Два фитиља

Решење: Запалите један фитиљ са обе стране и он ће изгорети за упола мање времена, тј. за пола сата. У исто време кад запалите један од фитиља са обе стране, запалите и други са једне стране. Фитиљ који гори са обе стране потпуно ће изгорети за пола сата, у том тренутку други фитиљ има још пола сата да изгори (јер је упаљен само са једне стране). Тада други фитиљ коме је преостало још пола сата, запалимо и са друге стране и време које ће му бити потребно да сагори преполовимо на 15 минута. Када изгори прошло је тачно 45 минута од паљења.

9. Хотелски рачун

Решење: Гости дају рецепционару 30 долара, тј. сваки од њих по 10. Рецепционар схвата грешку и даје помоћнику да врати 5 долара гостима. У овом тренутку код рецепционара је 25 долара, код помоћника 5, а код гостију 0 долара, што је једнако 30 долара. Помоћник сваком да по 1 долар. У том тренутку, код рецепционара је 25 долара, код помоћника 2, а код гостију 3 (код сваког по 1), што опет даје почетних 30 долара. Један долар који се доводи у питање је уствари код помоћника. Овде се више ради о игри речи. Последња реченица не говори о томе да је свако од њих платио по 27 долара у шта је урачунато 25 долара за собу и 2 за бакшиш.

10. Три сијалице и три прекидача

Решење: Укључите два прекидача (број 1 и број 2) и сачекате 5 минута. Прекидач број 1 искључите, трећи не дирате никако, прекидач број два остаје упаљен. Уђете у собу са сијалицама. Сијалицу која гори пали прекидач број 2 који је остао упаљен. Пипнете остале две сијалице. Сијалицу која је врућа пали прекидач број 1. Сијалицу која је хладна пали прекидач број 3.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s