МОЗГАЛИЦЕ

Уобичајен

1. ХирургSurgeon Gif (8)

Хирург треба да оперише три пацијента који су заражени са 3 различите врсте вируса, а хирург располаже само са два пара рукавица. Познато је да пацијенти имају различите врсте вируса, па због тога хирург не сме да оперише два пацијента истом страном рукавице (може да изврће рукавице између операција).

Поред тога постоји могућност да је и сам хирург заражен неким вирусом, тако да страна рукавице коју он носи може такође бити заражена. На који начин хирург може да оперише пацијенте да их притом не зарази другим вирусима?

Решење:

2. Пустолов и људождериpustoloviljudozderi

Један пустолов заробљен је од стране племена људождера на једном од својих путовања. Племе је било познато по томе што су увек испуњавали своја обећања, међутим они обећавају само оно што њима иде на руку. Када су га ухватили обећали су му да може да каже шта жели, а ако је то што каже истина они ће га скувати, а ако је то што је рекао лаж, они ће га испећи на ражњу.

Људождери су се смејали јер су знали да шта год да одговори од њега ће бити спремљена гозба за цело племе. Међутим пустолов је успео да се извуче из овакве ситуације. Шта им је то рекао па су морали да га пусте?

Решење:

3. Близанциdvaputa

Један путник кренуо је у село до којег није најбоље знао пут. Дошао је до раскрснице чији путеви воде у два села. Један пут водио је у село у које треба да иде, а други у село у којем живи племе људождера. На раскрсници није било никаквих знакова и натписа, само два брата близанца који су знали прави пут. Међутим један од њих је стално говорио лаж, а други увек истину.

Путник је имао право да постави једно питање једном од њих, али није могао да зна који говори лаж а који истину. Уколико би погрешио пут отишао би у село из којег се никада не би вратио. Ипак, путник се снашао и отишао правим путем. Које питање је поставио једном од браће?

Решење:

4. Шешириsesiri

Управа затвора добила је наређење да помилује једног затвореника који испуњава услове за то. Међутим 3 затвореника испуњавалу су услове подједнако и нису знали како да се одлуче кога ће пустити. Један од њих је био слеп, други је видео на једно око, а трећи је видео нормално. Тада управник затвора донесе одлуку да се пусти онај затвореник који тачно одговори на постављено питање. Рекао им је да он има 5 шешира, од чега су 2 црвена и три бела. Шешири су склоњени и затвореници их не виде. Сваком од затвореника ће ставити на главу по један тако да они не знају који им је шешир на глави, али могу да виде шешире на главама друге двојице. Затвор ће моћи да напусти онај који тачно одговори који му је шешир на глави.

Прво је питао оног што добро види и он је рекао да не зна. Затим је питао оног што види на једно око и он је такође одговорио да не зна…. Након тога управник бесно рече: “Ништа од помиловања!”, међутим у том тренутку слепац рече: “Станите, мене нисте питали”. Управник га зачуђено пита: “Како ћеш ти слеп знати кад ова двојица који виде нису знали?”. Међутим слепац је знао који му је шешир на глави и пуштен је из затвора. Како је знао?

Решење:

5. Трка камилаcamel

Трка камила организована је у једном од арапских села. Богата награда од 1000 златника предвиђена је за камилу која стигне последња на циљ. Судије су дале знак за старт међутим све камиле су заједно са јахачима на њиховим леђима стојале непомично на стартној линији. Сви су хтели да последњи стигну на циљ.

Међутим после краћег договора између јахача трка је кренула и јахачи су са својим камилама јурили ка циљу најбрже што су могли. Шта су се то договорили јахачи, да би трка отпочела?

Решење:

6. Јато гусакаkako-nacrtati-gusku-29

Лети јато гусака, а једна гуска их угледа са земље и обрати им се: “Баш вас је много тамо горе. Сигурно вас има 100?. Гуске из јата јој одговоре: “Кад би нас било још оволико, и још пола од оволико и још једна четвртина од овог броја и још кад би нам се ти придружила, тек онда би нас било 100″.

Колико је гусака у јату?

Решење:

7. Кугле7221902_orig

Пред вама је 8 кугли и све су исте боје и облика, али једна од њих тежа је од осталих 7. Од помоћних инструмента имате вагу са два таса, која мери поређењем тежине са тасова, а при том немате тегове. Како у два мерења да сигурно одредите која је од кугли је она тешка?

Решење:

8. Два фитиљаclock_071

Имате два фитиља који не сагоревају константном брзином. Дакле на неким деловима горе брже, на неким спорије, али оба фитиља изгоре тачно за један сат. Како ће те помоћу ова два фитиља измерити време од 45 минута? Не смете да сечете ни један од фитиља.

Решење:

9. Хотелски рачун

animated-spinning-dollar-sign

Три пријатеља су ушла у мотел. Рецепционар им је рекао да соба кошта 30 долара. Сваки од њих дао је по 10 долара и сместили су се у своје собе. Након неког времена рецепционар је схватио да је погрешио и да рачун за три собе износи 25 долара.Послао је свог помоћника да врати тројици пријатеља 5 долара.

Помоћник није знао како да расподели 5 долара на њих 3, па је себи узео 2, а њима дао сваком по један. То би значило да је сваки до пријатеља платио собу по 9 долара, што је укупно 27 долара. Помоћник је узео 2, што је сада укупно 29 долара. Где је још један долар?

Решење:

10. Три сијалице и три прекидача0002

Налазите у ходнику у ком се налазе три прекидача за три сијалице које се налазе у соби поред. Немате никакав визуелни контакт са сијалицама док сте у ходнику. Како ћете одредити који прекидач пали коју сијалицу ако имате право само једном да уђете у собу?

Решење:

Advertisements

2 responses »

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s