МЕЂУНАРОДНИ ДАН БРОЈА ПИ

Уобичајен

Дан броја π – 14. март – слави се сваке године у част нашем омиљеном ирационалном броју. Ове године, прослава ће бити посебна. Ево због чега…

Данас, 14.03.2015. године, у 9 часова и 27 минута научници и математичари широм света прославиће догађај који се дешава једном у 100 година, на посебан и помало чудан начин. Међународни Дан броја Пи, у част једном од светски најпознатијих математичких симбола, традиционално се прославља сваког 14. марта у 1 час и 59 минута, јер тако датум и време дају првих шест цифара броја Пи (3,14159) по америчком формату за датуме.

Ове године, Пи дан „пада“ 3.14.2015. (по америчком формату – месец, дан, година), тј. 3/14/15, што је секвенца која се неће поновити све до наредног века. Иако ће се неки „Пи ентузијасти“ држати традиционалног времена, многи ће почети са слављем у 9.27, што ће им омогућити да прославе свој вољени ирационални и трансцендентни број са две додатне цифре (3,1415927). Они који буду рачунали и секунде почеће са слављем у 9:26:53 додајући још две цифре (3,141592653).

images pi

Пи, који се представља грчким словом π, представља однос између обима круга и његовог пречника. Он је ирационалан број, тако да се цифре никада не завршавају, нити понављају. Пи је помогао древном Египту да сагради пирамиде и помогао је у открићу Хигсовог бозона или „Божје честице“.

Погледајте првих милион децимала броја Пи.

Сваке године се одржава такмичење у томе који ће учесник успети да наброји највише цифара броја Пи. Акира Харагучи, шездесетдеветогодишњак из Јапана тврди да је успео да у јавности „издекламује“ 100.000 цифара, и то за 16 сати и 30 минута. Како он објашњава, за њега је понављањеових цифара као изговарање мантре или медитација.

Дан броја Пи укључује многобројне активности које су везане за тај број попут парадирања у круговима и рецитовања што више његових цифара, као и једење пите (пошто се на енглеском језику пита и пи исто изговарају – „пај“).

Извор:

Текст је преузет са 

http://www.nationalgeographic.rs/
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s