ЗАНИМЉИВА ВЕЗА МАТЕМАТИКЕ И МУЗИКЕ

Уобичајен

Када мајка, носећи дете у наручју, пева тапшући га по леђима у ритму песмице, она ни не зна да је њено ритмичко лупкање прво искуство детета везано за неки математички образац, образац повезан с математиком као што је алгебра.

Иако делују веома различите – музика буди и узбуркава осећања и кроз њу је могуће изразити најдубље емоције, а математика апелује на разум и модел је чистог расуђивања – ова два подручја повезана су заједничким темељним принципима. Оба укључују структуру, обрасце и односе и оба генеришу идеје велике лепоте и елеганције, а практичари и једне и друге деле многе заједничке особине: апстрактно мишљење, креативност и интензиван фокус. Док математика објашњава како тонови настају и по којим принципима композитори од њих праве складне целине, музика је плодно тло за тестирање математичких начела. Разумевањем фасцинантне и замршене везе између једне и друге стичу се нове перспективе о ова два велика достигнућа људске културе, које помажу да потпуније ценимо обе.


Веза између музике и математике у прошлости никада није довођена у питање. Велики умови одувек су настојали разумети њихов однос. Још су стари грчки филозофи, посебно Платон и Аристотел, увиђали сличност и увелико истраживали везе између две области. Занимљиво је да су они били уверени да је музика жанр математике те су је уврстили међу „quadrivium“ математичких вештина заједно са геометријом, аритметиком и астрономијом. Историчари, такође, бележе да су рани индијски и кинески теоретичари настојали показати повезаност математичких закона са хармонијом и ритмом и њихов значај за добробит сваког људског бића. Вековима су математика, музика и читање посматрани као део јединственог концепта. Међутим касније су се појавиле и другачије поделе према којим су се са једне стране нашле математика и наука, а са друге уметност и језик. Те поделе задржале су се до данас.
Последњих деценија интерес за везу између математике и музике поново је оживљен. Научници проводе студије, користећи најмодерније методе, да би открили како се ова веза може искористити за повећање когнитивног развоја и учење вештина (поготово математичких) код деце школске доби.

У чему је тајна повезаности музике и математике?

У основи музике је пулс. Пулс се састоји од низа идентично понављаних откуцаја, нешто попут тачака у времену, импулсима обележеног пута. То је оно што сваки слушалац, без обзира да ли је музички образован или не, може лако да ухвати док слуша музику, а што га наводи да лупка ногом у одређеном ритму или да заплеше. Ритам је подела пулса. Дакле, ради се о размерама и пропорцијама, односу између дела и целине, а то су све саставни делови уобичајених лекција из математике. У оквиру пулса ноте могу бити груписане у бескрајне варијанте комбинација, а њихов збир у јединици времена увек је исти и стриктно одређен. Слично као у математици – без обзира како сабирали, одузимали, множили или делили, резултат једне стране једначине мора бити једнак резултату с друге стране.
Ово су обрасци и комбинације који чине музику и математику врло сличним. Вештина израчунавања првенствено лежи у разумевању модела. И то је та веза која може одиграти кључну улогу у когнитивном развоју деце, омогућавајући им да се истичу у математици кроз учење музике.
Занимљиво је напоменути да су сва подручја музике, укључујући Западно- мелодијске обрасце, Хинду раге, јапанску пентатонику итд. у складу са математички добијеним кодом. То се посебно односи на индијску традиционалну музику, где је појам „Taal“ или метар, суштински повезан с бројевима.

Уколико желите да сазнате више о овој интересантној вези музике и математике, препоручујем Вам да прочитате рад МАТЕМАТИКА И МУЗИКА , професора ПМФ-а у Новом Саду, Розалије Мадарас Силађи.

Текст је преузет са: 

http://nadarenadeca.com/zanimljiva-veza-muzike-matematike/
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s