ПИТАГОРИНА ЧАША УМЕРЕНОСТИ

Уобичајен

Многи за њега кажу да ништа није написао, али је оставио за собом ученике који су га поштовали и наставили његово учење у оквиру тајног друштва.

Реч је о Питагори. За његову теорему сте сигурно чули и о њој учили.

Питагора са Самоса (грч. Ὁ Πυθαγόρας ὁ Σάμιος, или само грч. Ὁ Πυθαγόρας; око 570. п. н. е. — око 495. п. н. е.) је био антички филозоф и математичар, оснивач питагорејске школе. Најпознатији је по својој теореми о односу хипотенузе (c) и катета (a, b) у правоуглом троглу (c²=a²+b²).

Његова школа из које је настало Питагорејско братство је било посвећено неговању врлине и изучавању математике. Братству и његовом оснивачу приписују се поједини изуми научне вредности попут чаше умерености која ради по хидрауличким принципима. Користила се као дисциплинска мера и показатељ да је умереност битна. А умереност је у античко доба била једна од четири темељне врлине, поред разборитости, праведности и храбрости.

Питагорина или питагорејска чаша (стгрч. δίκαιη κούπα του Πυθαγόρα), такође и чаша умерености (стгрч.μετριοπάθεια κύπελλο), називи су за посебну винску чашу која приморава кориснике да пију само умерене количине пића.

Чашу умерености је изумео Питагора са Самоса као дисциплинску меру за себе и своје ученике, следбенике питагорејства. Осмишљена је тако да особи дозвољава да вино сипа до предодређене количине, која је назначена испупчењем на унутрашњости чаше. Ако се пиће сипа тако да не прекрије избочину, особа га може пити у миру. Ако, пак, похлепно напуни пуну чашу, механизам унутар ње просуће кроз рупу на сталку сву количину вина на корисникова крила — корисник ће бити постиђен због похлепе, а вино протраћено. На тај начин би требало да научи да је најбоља умереност у пићу.

Питагорејска чаша изгледа као било који други суд за пијење, с тим што има избочину у средини унутрашњости. На дну избочине чаше умерености налази се отвор која је посебном отвореном цеви повезана за други отвор, овог пута на самом дну сталка чаше. Сама цевчица је савијена, а извија се скоро па до врха избочине.

Док се чаша пуни, течност се издиже не само у видљивом делу из којег се пије, већ и у једном краку цеви, све до врха испупчења, а према Закону спојених судова како га је формулисао француски математичар, физичар и филозоф Блез Паскал. Све док ниво течности не премаши ниво коморе (у овом случају висину избочења), чаша ће функционисати као и све остале. Међутим, уколико до тога дође, течност ће полако почети да истиче из чаше у спољашњи простор. Хидростатички притисак ће напослетку довети до истицања свег садржаја чаше кроз рупу на дну сталка.

Данас се на Самосу могу купити туристичке верзије чаша, обично са натписом следеће садржине: Предање каже да је Питагора, приликом надгледања радова на водоводном систему на Самосу око 530. п. н. е., ограничавао количину вина коју су радници пили измисливши „чашу умерености“. Када вино превагне над избочином, чаша се у потпуности испразни, а похлепни буду кажњени.

Туристичка верзија Питагорине чаше умерености

Погледајте како ради.

Чашу можете и да направите ако сте довољно вешти. Погледајте како.

Извор:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Питагорина_чаша
Advertisements

One response »

  1. Повратни пинг: ПИТАГОРИНА ЧАША УМЕРЕНОСТИ | ВОЛИМ МАТЕМАТИКУ

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s