ОРИГАМИ

Уобичајен

Оригами (јапански 折り紙; oru = савијање + kami = папир) је јапанска уметност савијања папира у занимљиве моделе, без употребе лепила и маказа. 

Не постоје прецизни подаци о томе када је оригами настао. Најчешће се везује за изум папира у Кини негде око 2. века н. е. Иако је тамо највероватније и настао, оригами је прави процват доживео у Јапану, где се и третира као национална уметност. Поред Јапана, ова вештина се појавила и у другим деловима света, на пример, у Шпанији где је позната под именом Papiroflexia.

За оригами се традицинално користи папир облика квадрата који може да буде једнобојан или двобојан, али постоји велики број модела који се праве и од другачијих облика папира – правоугаоника, троугла, осмоугаоника итд. За вежбу и неке једноставне моделе често се користи папир за фотокопирање.

У Јапану се користи „ваши“ – специјалан папир чвршће структуре направљен од пулпе добијене из коре неколико карактеристичних дрвенастих врста које расту у Јапану.

Разликујемо две врсте оригамија:

  • традиционални – за који се користи само један лист папира квадратног или правоугаоног облика и
  • модуларни – који се састоји из више индивидуалних делова који су повезани у једну целину.

Постоји и посебна грана оригамија која користи новчанице за прављење модела и то најчешће амерички долар.

   

Оригами има своју примену у математици, као и у осталим подручјима. Оригамијем можемо да израдимо хиљаде разних објеката, од змајева и птица, преко цвећа, до разних математичких модела. 

Очигледност у настави математике има важну улогу. Многе аксиоме, теореме и дефиниције је много лакше разумети ако оне добију свој визуелни приказ. Оригами можемо да применимо и у настави математике за визуализацију одређених геометријских појмова. Можемо да прикажемо тродимензионалну геометрију, Платонова тела, полиедре, централну и осну симетрију, полигоне, паралелност и нормалност, подударност и сличност, површину и запремину, углове и симетрале углова,…

Оригами је и извор забаве. Многи људи уживају у изради модела. Ова јапанска уметност постаје све популарнија. Сваким даном повећава се број љубитеља оригамија у свету. Постоје бројне оригами организације које одржавају редовне конвенције сваке године. Свакодневно расте број објављених књига, основаних друштава и организација и отворених страница на интернету с оригами дијаграмима и упутствима за савијање.

Ово су неке, од многобројних страница на интернету посвећене оригамију:

Предности и примена оригамија у настави

Поред тога што је извор забаве и уживања, те пружа бројне могућности креативног дизајнирања, оригами има и много других предности. Последњих година налази примену у разним подручјима као што су – образовање, развојни и терапијски програми.

Када вежбате оригами, активирате цео мозак, обе његове хемисфере. Тактилне, моторне и визуелне зоне мозга су стимулисане, побољшава се координација око-рука и фина моторика, меморија, невербално мишљење, пажња, стрпљење, 3D разумевање (сналажење у просторним односима), машта и креативност раде напорно. Јавља се пријатно расположење и емоције задовољства (понос на свој рад), што утиче на самопоуздање и позитивну слику о себи, а развија се и смисао за естетику. Такође, према најновијим истраживањима, када се ангажују обе руке, покрећу се моторни импулси који активирају део мозга задужен за језик и говор.
У школама су почели да схватају да је то изузетан образовни материјал с много могућности. Поједини наставници математике користе оригами да би обогатили лекције из геометрије, учење разломака и вештину решавања математичких проблема. Наставници техничког образовања користе га у изради макета и модела. У медицини оригами се користи у физикалној терапији у оквиру терапија рехабилитације мишића, а психолози га користе у разним менталним и развојним програмима. Одлично је средство за ослобађање од стреса. Погодан је за све генерације – од деце у развоју, до старијих људи.

За почетак, узмите обичан папир за копирање, погледајте моделе на интернету, опустите се и забавите и можда постанете прави заљубљеник у ову вештину.

Извори:

http://sr.wikipedia.org/sr/Оригами
http://nadarenadeca.com/nauci-da-pravis-origami/#more-7837
http://os-vcemin-donjiandrijevci.skole.hr/kutakzaucenike/radoviucenika/origamiradovi
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s