СТЕПЕН БРОЈА 2 И ПАПИР

Видео

Папир дебљине свемира

Постоји мит који каже да не можете да савијете папир више од осам пута. У стварности папир можете да савијате до бесконачности, наравно, уколико имате довољно велики папир и довољно енергије. Међутим, постоји један мали проблем. Ако га савијете 103 пута, добићете дебљину читавог свемира.

Како папир може да буде дебљине свемира?

Одговор лежи у математици, тј. у једноставној ескпоненцијалној функцији. Сваки пут када савијете папир, ви дуплирате његову дебљину. Број слојева папира биће једнак експоненцијалној функцији чија је основа број 2, а експонент n-број који представља број савијања папира. Већ код трећег савијања, добићете дебљину нокта, на седмом дебљину шаке, а на десетом ширину шаке.

Бритни Галиван успела је да савије 1.200 метара дугу ролну папира чак 12 пута, а популарни Митбастери са Дискавери канала у својој емисији извели су експеримент у којем су успели да папир величине фудбалског терена савију папир 11 пута. Додуше, оба рекорда су заправо благо кршење правила горе поменутог мита.

Наиме, обичан папир величине 216mm x 279mm је немогуће нормално савити више од седам пута. Будући да дебљина папира расте геометријски са сваким савијањем, након седмог савијања папир је једноставно предебео да би се савио без цепања. Митбастери су успели да савију папир и осми пут, али опет кршећи правило савијања, тј. мењањем технике савијања.

Све у свему, уколико бисте имали довољну снагу и довољно велики папир, на 23. савијању он би био дебео читав километар, на 42. стигли бисте до Месеца, а на 81. савијајну ваш папир би био дебљине галаксије Андромеда. При 103. савијању ваш папир би стигао до ивице свемира, 93 милијарди светлосних година у пречнику.

NATIONAL GEOGRAPHIC
Srbija
Advertisements

One response »

  1. Повратни пинг: СТЕПЕН БРОЈА 2 И ПАПИР | Учионица17-наставнице Снеже

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s